≡ Menu
Joep van Os Architecten

Atelier voor portretschilder in langwerpige aanbouw aan woonhuis in Breda

Wensen atelier

Vanuit haar atelier in Breda maakt Mieke Robben als portretschilder prachtige schilderijen. Vorig jaar groeide de behoefte aan een groter atelier met meer licht, een eigen entree met pantry en extra opslag voor schilderijen.

Aan Joep van Os Architecten de vraag om een atelier te ontwerpen met toegang vanuit de woning, maximaal zicht op de tuin, zonder daarbij het aanzicht vanuit de bestaande woonkamer in de woning te verpesten.

Concept atelier

De oplossing van de ruimtelijke wens is een lange smalle aanbouw met hoog plafond die direct naast de woning, tot op de perceelgrens, is ontworpen.

Om het zicht vanuit de woning op de tuin en omgeving niet te beperken heeft het atelier in de zijgevel en achtergevel een 2.8m hoge glazen pui. Vanuit de woonkamer kijk je door het atelier nog steeds de diepe tuin in en heb je niet het gevoel dat er ca. 75m2 aan bijgebouw is gebouwd.

Het atelier is zorgvuldig ontworpen door gebruik van verticale houten Fraké geveldelen die zijn uitgevoerd zonder dakrand. Deze houtsoort vergrijst op natuurlijke wijze waarbij er mooie kleurnuances ontstaan tussen de delen onderling.

De nu nog schone lichtgrijze betonvloer binnen gaat in de loop van de jaren steeds viezer worden door verfspatten en zal op den duur het kleurenpallet van Mieke Robben overnemen.

Het hoge witte plafond en de glazen schuifpuien creëren veel licht en lucht en geven Mieke de ruimte om lekker te kunnen werken.

In het plafond bevinden zich speciale spots en daglichtlampen om altijd het perfecte licht te hebben om in te werken.

Bekijk hier het werk van Mieke Robben.

Bouwpartijen

Foto’s van het atelier

Zicht vanuit achterin de tuin op de langwerpige aanbouw met atelier. Doordat het atelier hoger ligt dan het achterste deel van de tuin geeft dit extra uitzicht op de tuin en creëert dit extra lucht en licht in het atelier.

Zicht vanuit achterin de tuin op de langwerpige aanbouw met atelier. Doordat het atelier hoger ligt dan het achterste deel van de tuin geeft dit extra uitzicht op de tuin en creëert dit extra lucht en licht in het atelier.

Zicht vanuit de diepe en brede tuin op het hoger liggende atelier.

Zicht vanuit de diepe en brede tuin op het hoger liggende atelier.

De overgang tussen aanbouw met atelier en de bestaande woning is bewust contrasterend gehouden. Dus een volledig andere stijl geeft duidelijk aan dat het om een toevoeging gaat aan een bestaand gebouw en valt af te lezen als een bijna autonoom gebouw, maar toch onderdeel van het geheel.

De overgang tussen aanbouw met atelier en de bestaande woning is bewust contrasterend gehouden. Dus een volledig andere stijl geeft duidelijk aan dat het om een toevoeging gaat aan een bestaand gebouw en valt af te lezen als een bijna autonoom gebouw, maar toch onderdeel van het geheel.

Vanuit de woning kijk je door de grote glazen deuren richting tuin achter het atelier. Dit geeft meer lucht en breedte aan de tuin die nu overblijft direct achter de woning en naast het atelier. Dit was anders te massief geworden.

Vanuit de woning kijk je door de grote glazen deuren richting tuin achter het atelier. Dit geeft meer lucht en breedte aan de tuin die nu overblijft direct achter de woning en naast het atelier. Dit was anders te massief geworden.

Mooi kleurenpallet van de oude straatsteentjes, de verticale houten gevelbekleding en de zwarte schuifpuien. De houten geveldelen hebben geen standaard dakrand, die is verborgen achter het hout.

Mooi kleurenpallet van de oude straatsteentjes, de verticale houten gevelbekleding en de zwarte schuifpuien. De houten geveldelen hebben geen standaard dakrand, die is verborgen achter het hout.

De oude boom is het centrum van de glazen schuifpuien. Vanuit binnen gezien is dit een mooie compositie in het middelste raam.

De oude boom is het centrum van de glazen schuifpuien. Vanuit binnen gezien is dit een mooie compositie in het middelste raam.

De brede glazen schuifpuien geven mooi uitzicht op de tuin maar ook op de bestaande woning.

De brede glazen schuifpuien geven mooi uitzicht op de tuin maar ook op de bestaande woning.

Rondom het gehele atelier kun je schilderijen ophangen aan een rails in het plafond. Mieke heeft zo maximale indeelbaarheid op de muren.

Rondom het gehele atelier kun je schilderijen ophangen aan een rails in het plafond. Mieke heeft zo maximale indeelbaarheid op de muren.

De lichtgrijze betonvloer is nu nog lekker schoon, maar na verloop van tijd zal deze langzaam en lichtjes het kleurenpallet van Mieke overnemen.

De lichtgrijze betonvloer is nu nog lekker schoon, maar na verloop van tijd zal deze langzaam en lichtjes het kleurenpallet van Mieke overnemen.

De grote glazen schuifpuien geven zicht op de bestaande woning en en de tuin.

De grote glazen schuifpuien geven zicht op de bestaande woning en en de tuin.

De schuifpuien gaan de hoek om en geven zo extra zicht op de tuin. Een heerlijke plek om te werken aldus Mieke Robben.

De schuifpuien gaan de hoek om en geven zo extra zicht op de tuin. Een heerlijke plek om te werken aldus Mieke Robben.

De glazen schuifpuien zijn nu volledig geopend en geven prachtig zicht op de tuin en het terras ernaast. Het atelier is op het noorden gericht en heeft geen directe zoninval.

De glazen schuifpuien zijn nu volledig geopend en geven prachtig zicht op de tuin en het terras ernaast. Het atelier is op het noorden gericht en heeft geen directe zoninval.

Contrast tussen het strakke interieur van het atelier en het traditionele exterieur van de woning.

Contrast tussen het strakke interieur van het atelier en het traditionele exterieur van de woning.

Het atelier heeft aan voorzijde een grote plafondhoge opbergruimte voor alle schilderijen met daarachter een wc en berging. In de toekomst is dit onderdeel al voorbereidt op plaatsing van een badkamer met slaapkamer in atelier.

Het atelier heeft aan voorzijde een grote plafondhoge opbergruimte voor alle schilderijen met daarachter een wc en berging. In de toekomst is dit onderdeel al voorbereidt op plaatsing van een badkamer met slaapkamer in atelier.

Het hoge contrast in de aansluitingen tussen het ruwe oude straatwerk en de nieuwe vlakke betonvloer doet het goed.

Het hoge contrast in de aansluitingen tussen het ruwe oude straatwerk en de nieuwe vlakke betonvloer doet het goed.

Aan de voorzijde is de gevel volledig opgebouwd uit hsb wanden afgewerkt met Fraké verticale geveldelen zonder zichtbare dakrand. De toegang tot het atelier zit links en die naar de berging rechts. Alleen een kleine schaduwrand geven de plekken aan van de deuren.

Aan de voorzijde is de gevel volledig opgebouwd uit hsb wanden afgewerkt met Fraké verticale geveldelen zonder zichtbare dakrand. De toegang tot het atelier zit links en die naar de berging rechts. Alleen een kleine schaduwrand geven de plekken aan van de deuren.

Detail van de verticale houten Fraké geveldelen.

Detail van de verticale houten Fraké geveldelen.

Testimonial van de opdrachtgever

Wat doe je als je een grotere werkruimte nodig hebt maar niet zelf kunt bedenken hoe je dit kunt realiseren zonder op het uitzicht uit het huis richting tuin in te leveren? Juist, je schakelt een architect in.

Nee, geen groot bureau waarbij je af moet wachten wie er daadwerkelijk voor je aan de slag gaat. Even googelen en dan verschijnt er een sympathiek ogende architect: Joep van Os.

De eerste kennismaking overtrof de verwachting, Joep luisterde goed naar onze wensen en ideeën en zag mogelijkheden.  
Schrikken was het plan waar Joep vervolgens mee kwam, hij had geheel buiten de lijntjes gedacht: een lang atelier wat zowel dieper de tuin in ging als aan de voorkant verder de oprit op kwam. Daardoor kwam de aansluiting aan het huis aan de zijkant van het huis in plaats van de achterkant waardoor het zicht op de tuin werd behouden. Dat hadden we niet bedacht.

Maar de schrik was snel over want het was een prachtig ontwerp. Na een aantal keer sparren werd het helemaal zoals we dit wensten, met een uitgekiende indeling voor alle functies die op ons verlanglijstje stonden.  

Joep ondersteunde ons vervolgens in de keuze voor een goede aannemer en in gezamenlijk overleg met Bas de Goede Bouw werden wensen, ideeën en materiaalkeuze concreet en kon de bouw beginnen.  

We zijn meer dan blij met het resultaat. Er zijn prachtige materialen gebruikt, er is veel licht, ruimte en voldoende hoogte; kortom een perfecte, mooie en inspirerende werkruimte. Inmiddels hebben tien portretten er het ‘ levenslicht’ al gezien en zijn in het atelier overgedragen aan de opdrachtgevers. Iedereen reageert verbluft op de mooie ruimte met prachtig uitzicht.

Joep, goed gedaan!!!

0 Reactie… add one

Laat een reactie achter