≡ Menu
Joep van Os Architecten

Wat kost een nieuwbouw woning?

Wat kost een nieuwbouw woning? Een veelgestelde vraag die niet even snel te beantwoorden is. De prijs van een nieuwbouw woning is van een aantal punten afhankelijk:

 • de grondprijs
 • het type grond
 • de woonwensen
 • het budget
 • het afwerkingsniveau van de woning
 • de architect
 • de aannemer
 • de inrichting
 • de installatie
 • etc. etc.

Hieronder een opsomming van de kosten die komen kijken tijdens het ontwerpen en bouwen van een nieuwbouw woning.

Ik werk met 3 kostenblokken. De kosten t.b.v. de voorbereiding, van de aannemer tijdens de bouwfase, en de inrichtingskosten als de aannemer klaar is.

KOSTENBLOK I (voorbereiding)

Architect
Als architect begeleid ik een nieuwbouw woning van de allereerste schets t/m het moment dat het huis 100% naar wens is.

Alle werkzaamheden die buiten mijn bureau lopen zoals constructeur, EPC, sondering, aannemer, keukeninrichting, verlichting, begeleid ik zodat dit precies past binnen het ontwerp.

Een belangrijke taak, want als architect hou ik rekening met veel (zo niet alle) variabelen tijden het traject. Ik werk daarbij nauw samen met mijn opdrachtgevers.

Het maken van een goed plan is voor mij als het oplossen van een ingewikkelde puzzel waarbij de puzzelstukjes bestaan uit wensen, budget, kavel, planning, bouwtechniek, ideeën, installaties, architectuur, bouwfysica, constructie, lucht, licht, ruimte, materiaalgebruik, gemeente, bouwbesluit, ideeën en nog meer architectuur.

Constructeur
De architect bepaalt samen met de constructeur hoe de woning constructief wordt opgebouwd. Dit is een belangrijk deel van het ontwerp.

Een constructeur verzorgt de constructieve berekening en tekening van de woning. Alle staal, beton, wapening, wanddiktes, verbindingen etc. komt op tekening te staan.

Deze tekeningen en berekeningen zijn verplicht bij het indienen van een omgevingsvergunning. Daarnaast geeft het de aannemer een gedetailleerd overzicht hoe de woning constructief in elkaar zit.

De architect zorgt dat alle constructieve gegevens ingepast worden in het plan.

Sondering
Een sondering is een document waarin staat aangegeven hoe draagkrachtig de grond is waarop gebouwd wordt. De sondering geeft naast de hoogte van het grondwater ook aan hoe diep de vaste grondlaag is. Op basis hiervan bepaalt de constructeur welke type fundering nodig is, bijvoorbeeld een strokenfundering op vaste grond op 80cm diepte, of misschien is het een paalfundering van 12m diepte.

EPC-berekening en alle bouwbesluitberekeningen
De EPC (Energie-Prestatie-Coëfficient) is een index die de energetische efficiëntie van de woning aangeeft. Hoe lager het getal hoe beter het huis isoleert.

Het Bouwbesluit is een verzameling regels op het gebied van veiligheid, bruikbaarheid, gezondheid, energiezuinigheid en milieu. En deze regels worden om de zoveel tijd aangescherpt omdat Nederland vindt dat we steeds beter geïsoleerd moeten bouwen en daardoor minder energie hoeven te gebruiken.

Een EPC wordt bepaald op basis van vele aspecten. Zo wordt er gekeken naar het oppervlak aan vloeren, wanden, daken en ramen en deuren. En in welke mate deze zijn geïsoleerd. De gekozen installatie telt ook mee, gebruik je vloerverwarming of radiatoren, een gasgestookte cv of een elektrische warmtepomp in combinatie met PV-panelen (zonnepanelen).

Al deze keuzes zijn van invloed op de EPC, maar ook op de portemonnee.

Het is daarom van belang vroeg in het traject te bepalen wat voor type installatie er wordt toegepast.

AP04 onderzoek (grondonderzoek)
Een AP04 onderzoek is een verkennend grondonderzoek en dit geeft de mate van schoonheid aan van de grond.

Tijdens het uitgraven van de fundering komt grond vrij welke vaak wordt afgevoerd. Dit mag niet zo maar, de grond moet schoon zijn. Middels een AP04 partijkeuring wordt de kwaliteit van de grond vastgesteld. Op basis van de uitkomst mag de grond worden afgevoerd naar een locatie die in ieder geval minstens dezelfde kwaliteit heeft, anders niet.

Als de grond vervuilt is wil je dit liever weten vóór je eigenaar bent. De grond saneren (schoonmaken) kost geld en dit wil je graag vooraf weten.

Als de grond schoon is wordt er tijdens de bouw vaak voor gekozen de grond op het perceel te verspreiden i.p.v. af te voeren i.v.m. de kosten.

Leges omgevingsvergunning
Het indienen van een omgevingsvergunning kost geld. De gemeente rekent een percentage over de bouwkosten als leges, en dat geld gebruiken ze om de omgevingsvergunning te behandelen.

Op www.bouwleges.nl kunt u de huidige legekosten berekenen.

Aansluitkosten nuts (gas,water, licht)
Een nieuwbouw woning gebruikt gas (keuze), water en elektra. Deze zogenaamde nutsvoorzieningen moeten dan wel beschikbaar zijn tijdens en na de bouw.

De gemeente heeft in samenwerking met de nutsbedrijven deze voorzieningen in de straat aangelegd.

Het nutsbedrijf moet alleen de huisaansluiting maken en dat is de afstand tussen het aansluitpunt in de straat en de meterkast in de nieuwbouw woning.

Deze werkzaamheden bestaan uit 2 delen: de tijdelijke bouwaansluiting zodat de aannemer kan bouwen en het omzetten van deze aansluiting naar een definitieve meterkast.

De melding voor een huisaansluiting doet u via www.huisaansluiting.nl

Asbestinventarisatie
Koop je een kavel met een bestaand huis of bijgebouw welke gesloopt moet worden moet je voorafgaand aan de sloop een asbestinventarisatierapport laten maken.

De wet bepaalt dat asbestinventarisaties moeten worden uitgevoerd door een deskundig, gecertificeerd bedrijf.

Deze rapportage kost geld, maar dat weet je dan vooraf. Komt er tijdens de sloop asbest naar boven dan gaat dit al snel helemaal verkeerd en kost het erg veel geld, ent tijd.

Sloopkosten
Na het maken van een asbestinventarisatierapport kan de sloper de gebouwen op het kavel slopen. Een mooi moment want na de sloop is de kavel zo goed als bouwrijp en kan de bouw beginnen.

TIP: zorg voor een clikmelding. Bij graafwerkzaamheden ontstaat bijna altijd schade aan leidingwerk in de grond en dit kun je door een blikmelding eenvoudig voorkomen.

Als je weet waar welke leiding zit graaf je zo ook niet kapot, en dat scheelt tijd en geld, en is niet gevaarlijk.

KOSTENBLOK II (bouwkosten aannemer)

Dit zijn alle kosten alleen voor de werkzaamheden van de aannemer, inclusief installateur. Eventuele m3-(kuubs)-prijzen die op internet overal te vinden zijn, zijn gebaseerd op dit kostenblok.

Elke aannemer rekent zijn eigen prijs.

Op basis van een goed uitgewerkt en gedetailleerd plan maakt een aannemer een begroting waarin alles staat genoemd wat de aannemer uitvoert, met de bijbehorende kosten.

Een aannemer voert de volgende onderdelen uit: bouwplaatsvoorzieningen, stut en sloopwerk, grondwerk, buitenriolering en drainage, terreinverharding, beplating, terreininrichting, funderingspalen en damwanden, betonwerk, metselwerk, vooraf vervaardigde steenachtige materialen, ruwbouwtimmerwerk, metaalconstructiewerk, bouwkundige kanaalelementen, kozijnen, ramen en deuren, systeembekledingen, trappen en balustraden, dakbedekkingen, beglazing, natuur- en kuststeen, voegvullingen, gevelschermen, stukwerk, tegelwerk, dekvloeren en vloersystemen, metaal- en kunststofwerk, plafond- en wandsystemen, afbouwtimmerwerk, schilderwerk, binneninrichting, behangwerk, vloerbedekking en stoffering, dakgoten en hemelwaterafvoeren, binnenriolering, waterinstallaties, sanitair, brandbestrijdingsinstallaties, gasinstallaties, verwarmingsinstallaties, ventilatie en luchtbehandeling, koelinstallaties, regelinstallaties, elektrotechnische installaties.

Een flinke waslijst!

KOSTENBLOK III (inrichting)

Keuken
Bepaal vooraf wat je aan je keuken uit wilt geven en neem alles mee, dus kastenwand, kookeiland, apparatuur etc. Alle voorbereiding voor elektra, gas, water, afzuigkap zit allemaal in kostenblok II.

Badkamer(s)
Bepaal vooraf wat je aan de badkamer uit wilt geven, en neem ook hier alles voor mee, dus bad, douche met goot, wasbak, kranen (inbouw of opbouw), wc’s, tegelwerk.

Vloerafwerking
Een parketvloer koop je bij een goede parketboer, een gietvloer bij een gietvloeren specialist.

Een aannemer zorgt dat de ondergrond geschikt is voor het type vloer wat u graag wilt. Hier wordt vooraf rekening mee gehouden.

Domotica
Domotica is het automatiseren van bijvoorbeeld verlichting, gordijnen, zonwering, verwarming.

De Philips Hue verlichting is een voorbeeld van eenvoudige domotica, met 1 druk op je mobieltje pas je de sfeer van alle lampen aan in je woonkamer.

Maar het kan zo uitgebreid als u wilt, bedenk vooraf goed wat u wilt als u interesse heeft in domotica.

Gordijnen
Gordijnen aan het plafond of in het plafond, met koof of zonder koof, handbediend of automatisch? Er is veel keuze en hier moet vooraf rekening mee worden houden.

Zonwering
Zonwering is er in veel verschillende soorten en maten, binnen en buiten.

Ook hier is het van belang vooraf goed te bedenken waar er zonwering moet komen en of deze geïntegreerd wordt tijdens de bouw.

Open haard of gashaard
Beiden erg fijn in gebruik maar ze kosten ook geld. Een nieuwe gashaard kost al snel 5000 euro. Ook hier moet er vooraf rekening worden gehouden met gasaansluitingen en afvoer naar het dak.

Verlichting
De post verlichting wordt vaak vergeten. Een prachtig ontwerp vraagt om goede verlichting.

Verlichting is goed te integreren tijdens de bouw in betonvloeren of houten vloeren.

Goede verlichting maakt of kraakt het ontwerp. Dus laat altijd een verlichtingsplan maken als het eerste ontwerp gereed is. En reserveer vervolgens hier een bedrag voor als u weet welke type armatuur en verlichting u graag wilt.

Veranda
Veranda’s zijn er in alle vormen, kleuren, materialen en afmetingen.

Het is heerlijk om ‘s-avonds nog even buiten te zitten, zeker op de koudere avonden.

Vooraf is het belangrijk om te weten want een veranda heeft een dak en een constructie om het dak overeind te houden. Dus mogelijk is er een fundering of betonpoer voor nodig. Verwarming kun je kwijt in het plafond, net als verlichting, en is eenvoudig vooraf te integreren in het plan.

Tuin en oprit
Als de woning klaar is, is de tuin vaak nog een oorlogsgebied. Het inrichten van de tuin kost ook geld. Houdt vooraf rekening met terras, vijver, bijgebouw, verlichting etc. Deze zijn allemaal aangesloten op de meterkast en vaak heb je een pvc leiding in de grond nodig om later alles goed aan te kunnen sluiten.

Dit is geen complete lijst omdat per project de werkzaamheden en de kosten anders zijn.

1 Reactie… add one
 • Wil de Jong

  Geachte heer van Os,

  We zijn op zoek naar een architect die ons gaat helpen bij het ontwerp van onze nieuwe woning. We staan op het punt het koopcontract voor een bouwkavel te ondertekenen voor een kavel aan de Neerhofstraat in Zevenbergen in het plan Kasteeltuin. We willen graag weten wat globaal de kosten en doorlooptijd zijn voor begeleiding door een architect in de vorm van de op uw web-site genoemde fasen. Belangrijkst is daarbij te weten wat de doorlooptijd is om tot de omgevingsvergunning te komen. Kunt u een inschatting van geven kosten en doorlooptijd van de verschillende fasen ? Met vriendelijke groet,
  Wil de Jong

Laat een reactie achter